Index    Laatste nieuws over spam   

Hoe kun je spam voorkomen?

Highlight Box

Free Internet Security - WOT Web of Trust

STAPPENPLAN spam voorkomen!

1 - Laat uw emailadres niet zomaar achter op forums en weblogs. Wilt u dat wel, maak dan een afbeelding van uw e-mailadres of 'versleutel' uw e-mailadres, bijvoorbeeld 'pietapenstaartjehotmailpuntcom'.

2 - Neem twee e-mailadressen: eentje voor privegebruik en een ander die u gebruikt voor forums en andere websites waar u zich aan moet melden. Als u via uw publieke e-mailadres teveel spam begint te krijgen, neemt u gewoon een nieuw e-mailadres en laat u het oude vervallen.

3 - Moet u uw e-mailadres achterlaten om u ergens te registreren, gebruik dan bij voorkeur een gratis tijdelijk e-mailadres. Zie voor meer uitleg de rode kaders op deze pagina .

4 -Open NOOIT spam e-mail. Klikt u er wel op dan loopt u het risico dat door een code in het bericht de spammer meteen te weten komt dat u de boodschap ontvangen hebt.

5 - Ga NOOIT in op advertenties in spammail, hoe aantrekkelijk het soms ook lijkt!

6 - Beantwoord spammail nooit, want dan weet de afzender dat uw e-mailadres in gebruik is. De hoeveelheid spam wordt dan alleen maar groter en groter. Dat geldt ook voor de link "afmelden" die soms in spammail staat. Wees ook zuinig met het instellen van een 'automatisch antwoord bij afwezigheid' (ook wel auto-responder genoemd). Immers, de spammer krijgt dit automatische bericht ook en constateert dankbaar dat uw e-mailadres bestaat!

7 - Stuur niet zomaar kettingbrieven per e-mail door, zoals een bekende protestvorm voor bijvoorbeeld hulpbehoevende mensen. Vroeg of laat krijgt een spammer deze goedbedoelde e-mail ook en heeft dan prompt alle e-mailadressen in zijn bezit waarnaar de protestmail al is gestuurd.

8 - Bij de website www.infofilter.nl kunt u uw e-mailadres afmelden voor ongewenste post van veel Nederlandse bedrijven, een soort digitale ja/nee-sticker dus. Het is zeker niet de manier om van spam af te komen, maar helpt allicht enkele ongewenste e-mailtjes voorkomen.

9 - Gebruik een spamfilter op uw computer. Zie voor goede GRATIS spamfilters deze website . Ook uw internetprovider biedt wellicht een spamfilter aan dat spam, voordat het in uw mailbox zit, al meteen afvangt. Dat kost soms wel geld. Ook kunt u gratis het filter  MailWasher , of SPAMfighter uitbroberen.

Meldt spam van Nederlandse bedrijven via www.spamklacht.nl, een website van de toezichthouder OPTA. Andere spam kunt melden bij SpamCop op spamcop.net. Deze organisatie analyseert het spambericht en verstuurt een klacht aan de provider die op kan treden tegen de spammer. U kunt ook zelf de herkomst van een spambericht achterhalen. Dit doet u door de mailheaders van het bericht van onderen naar boven te lezen. Het lezen van de headers dient nauwkeurig te gebeuren om de werkelijke afzender te herleiden. Internetprovider XS4ALL wijdt een pagina aan het lezen van headers. Klik hier.

Tips tegen spam

Een spamfilter maakt internetten voor u een stuk veiliger. Maar u kunt nog meer doen om spam te voorkomen.

Verwijder spam meteen
Als u antwoordt op spam of via spam iets koopt, moedigt u de spammer aan meer spam te sturen. Doe dat dus niet. Klik ook niet in het bericht. U kunt dan een link activeren waarmee u nog meer spam ontvangt. Of u activeert een virus dat schade kan aanrichten aan uw computer.

Wees voorzichtig met uw e-mailadres
Ga voorzichtig om met uw e-mailadres. Verstuurt u bijvoorbeeld digitale wenskaarten? Dan laat u uw e-mailadres en die van de ontvanger achter bij de eigenaar van de website. Die kan daarvan misbruik maken. Maak uw e-mailadres ook niet openbaar op internet, zoals op fora, Hyves en LinkedIn. Spammers speuren namelijk het web af.

Reageer niet op kettingbrieven
Ontvangt u een e-mail met het verzoek die door te sturen naar vrienden? Niet doen. De afzender is vaak een spammer die op zoek is naar de e-mailadressen van de mensen die u kent.

Zet geen afwezigheidassistent aan
Bent u een dag of enkele dagen afwezig op uw werk? Dan kunt u e-mails automatisch beantwoorden met een afwezigheidassistent. Nadeel is dat die ook op spam reageert. Voor de spammer een reden om u ongewenst e-mail te blijven sturen.

Gebruik het bcc-veld
Stuurt u veel mensen tegelijk een e-mail? Zet hun e-mailadressen dan in het bcc-veld, onder het veld voor geadresseerden en de cc. Daardoor verbergt u de e-mailadressen van de ontvangers.

Rapporteer spam
Ontvangt u spam? Dan kunt u dit rapporteren aan
OPTA via Spamklacht.nl. OPTA deelt waarschuwingen uit aan spammers en legt ze boetes op.

Terug naar: Homepage / Index

Index    Laatste nieuws over spam   

(c) vanee.org